Cenová rovnost veganského masa: Proč to bude právě cena, a ne laskavost, která ukončí živočišný průmysl?

Cenová rovnost veganského masa: Proč to bude právě cena, a ne laskavost, která ukončí živočišný průmysl?

30. března 2021

„Je pravděpodobné, že cenová rovnost mezi rostlinnými alternativami a masem zaznamená nejrychlejší změny v našem potravním systému.“

„Nákup rostlinných alternativ zvyšuje poptávku a snižuje jejich cenu.“

Nejspíše to bude to právě cena, ne laskavost ke zvířatům, která zastaví živočišný průmysl. Kdy však dosáhneme rovnosti v cenách rostlinných alternativ masa? Je pravděpodobné, že cenová rovnost mezi rostlinnými alternativami masa a masem samotným zaznamená nejrychlejší změny v našem potravním systému.

Lidé obecně vyhledávají levné jídlo. Při různých dotazování prý lidé dávají přednost produktům etickým, udržitelným a zdravým. Průzkumy však stále ukazují, že konzumenty při nákupním rozhodování ovlivňuje především cena, užitek a chuť.

Český chov

Fotografie z českého chovu

Cenová rovnost rostlinných alternativ

Rozdílné ceny jsou hlavním důvodem, proč je otázka cenové rovnosti ožehavým tématem při výrobě potravin rostlinného původu. S levnou cenou jako hybnou silou v našem rozhodování je vysoká cena rostlinných alternativ masa významná.

V současné době platí nakupující v supermarketech téměř o 200 % víc za výrobky rostlinného původu v porovnání s výrobky z masa.

To je také důvod, proč se snaží lobby evropského mléčného průmyslu zastavit prodávané rostlinné alternativy mléčných výrobků označovaných jako ty mléčné.

Pokud poskytovatelé rostlinných alternativ mléčných výrobků využijí odlišné značení výrobků, můžou tím způsobit rostlinným alternativám více obtíží při jejich výrobě, což potom způsobí kritizované zvýšení ceny.

Zkušenosti od ostatních průmyslových odvětví říkají (jako například od výrobců elektromobilů), že jak se technologie vyvíjí a poptávka vzrůstá, tak dochází k cenové rovnosti. Kdy se tomu však stane u rostlinných alternativ masa? Může skutečně nastat konec živočišného průmyslu, který je v současné době levnější a stále častěji vyhledávaný?

Paradigma levných potravin

Vládní Behavioral Insights Team Spojeného království Velké Británie a Severního Irska napsal ve své zprávě A Menu for Change, že cena (hned vedle chuti a užitku) je velice důležitý faktor, který hraje roli při nakupování. Což zahrnuje i zdravější alternativy živočišných výrobků.

Není to ovšem úplně naše chyba. Supermarkety, reklama a vládní politika strávily 70 let vytvářením toho, co dnes výživový poradce profesor Tim Lang nazval Naše paradigma levných potravin.

Tato skutečnost se děje zejména v USA a UK. Vedle Singapuru jsou to tři nejlevnější trhy s potravinami na světě. V UK se vynaloží 8 % příjmů na potravu, tedy nejméně v západní Evropě. Řekové utratí 16 %, Peruánci 26 % a Nigerijci 59 %. Nicméně právě UK má zároveň nejvyšší potravinovou chudobu, takže si lidé nemohou dovolit zdravou stravu.

Toto paradigma levných potravin vyvstalo během 2. světové války, kdy byli osloveni farmáři, aby vyprodukovali více potravy, a to rychle a levně. Právě oni se stali hrdiny, kteří uživili zemi ve válce. Farmáři dělali o co byli požádáni. Začali používat těžkou techniku, herbicidy a pesticidy. Opustili systém střídání plodin a nahradili ho monokulturami. Potraviny tak rapidně zlevnily. Začaly vznikat obchodní války (které pokračují dodnes). Ztratili jsme tak kontakt se skutečnou cenou jídla.

Za jakou cenu?

Skutečná cena levných potravin je nekonečnou spirálou krize veřejného zdraví a ničení životního prostředí podle RSA’s Food, Farming and Countryside Commission.

Zpráva Chatham House/UN přišla s poznámkou, že „levné potraviny ničí přirozený svět.“ Stálá poptávka po hospodářském růstu je začarovaným kruhem zemědělské efektivity spolu s ekonomickou soutěží skrz liberalizaci obchodu.

Levné potraviny mají tendenci být více průmyslově zpracované. V UK lidé konzumují nejvíce průmyslově zpracovaných potravin v Evropě, téměř 50 % z jejich jídelníčku. Pro porovnání – Italové konzumují 11 % průmyslově zpracovaných potravin a Portugalci 16 %.  Tento ohromný vzrůst způsobuje diabetes druhého typu a další závažné zdravotní epidemie.

Proměna ceny

Je zřejmé, že potřebujeme cenovou proměnu, a za to samozřejmě musíme něco zaplatit. Měli bychom proto oslovit ty, kteří si mohou dovolit zaplatit víc a mezitím podporovat ty, co se nachází v chudobě, aby byli schopni nakupovat lépe. 

Také víme, že celistvá rostlinná strava může být mnohem levnější než průmyslově zpracované potraviny živočišného původu. V současnosti konzumenti masa přeceňují skutečnou cenu rostlinných alternativ masa a nejsou úplně daleko od pravdy.

Pokud chceme vidět rychlou změnu k lepšímu, musíme lidi odklonit od masa na potraviny rostlinného původu. Nejrychlejší způsob vede skrz cenu za zboží. Kdy se tomu tak stane? Mluví se o celkem třech etapách.

Rok 2023: bílkoviny rostlinného původu

V roce 2019 expertní skupina Rethink X spustila zprávu o budoucnosti zemědělství. Jejich analýza naznačila, že cenová rovnost mezi existujícími rostlinnými alternativami masa (například The Impossible Burger) a masem může nastat někdy mezi roky 2021–2023.

Napsali, že pokud se tak stane, adaptace na rostlinnou stravu se zrychlí exponenciálně. To je důvod, proč společnosti jako Impossible Food dál udávají vysoké ceny aby dohnaly poptávku. Ví, že cenovou rovnost vyburcuje nejen odbyt, ale také povědomí a přijetí společnosti.

Jsme blízko bodu zvratu?

Mluvčí pro Insure4Sport, který uskutečnil průzkum porovnávání cen uvedl: „V současnosti nákupem rostlinných produktů dvakrát týdně ze supermarketů navýšíte svůj roční výdaj o £35″,  z deníku The Times.

V současné době nový vegan a vegetarián nebo reduktarián zaplatí prémiovou cenu za výrobky rostlinného původu, což nebude trvat věčně.

Výrobci rostlinných alternativ ví, že na trhu musí soutěžit právě cenou, přičemž poptávka stále vzrůstá. Studie z The Good Food Institute uvedla, že v roce 2019 vzrostla poptávka po rostlinných alternativách masa o 18 % a o 11 % se zvýšila poptávka u rostlinných produktů celosvětově.

Stále více lidí se snaží umožnit vstup rostlinným alternativám na trh. Nové průzkumy z Vegan Society ukazují, že 1 člověk ze 3 (32 %) věří, že by vláda měla podporovat a prosazovat veganské potraviny a rostlinné výrobky kvůli klimatických změnám.

Bill Gates se nedávno pokusil pobídnout lidi, aby kupovali rostlinné produkty, a aby tak snížili ceny. „Můžete také poslat podnět obchodům, že lidé chtějí také nulovou uhlíkovou stopu a jsou ochotni za to zaplatit,“ uvedl pro BBC.

To dožene supermarkety ke změnám. Pokud si Tesco stanoví za cíl, že nastaví vzrůst ceny rostlinného masa o 300 %, stále budou chtít soutěžit cenou.

Takže je pravděpodobné, že předpovědi Rethink X, že k cenové vyrovnanosti dojde v roce 2023, vyjdou.

Rok 2030: proteiny z kultivovaných buněk

Maso ze zkumavky je skutečné maso nebo mléko bez využití zvířat, pouze jejich buněk. Je pěstované nebo kultivované v kádích nebo jinými způsoby bez nutnosti usmrtit nějaké zvíře.

Kolem tohoto tvrzení existují kontroverzní názory. Dřívější produkce používala sérum pro kultivaci ze zabitých telat. Ale pomocí nových postupů se vyvíjí nové procedury bez nutnosti zabíjení zvířat.

Rethink X také předpověděl, že v roce 2030 bude v americkém zemědělství o 50 % méně krav. Předpovídá, že jednou krávy z Ameriky, potažmo z celého světa vymizí a ostatní tzv. hospodářská zvířata, jako prasata a kuřata, je budou následovat.

Příčinou bude změna technologie, ne etika. Nebo spíše něco, co se nazývá proteinové vyrušení řízené ekonomikou. Prostřednictvím nových technologií, které vyrábí maso a mléko pomocí kultivace buněčných kultur, vyprodukují proteiny dvacetkrát levněji už v roce 2030 než existující současné živočišné proteiny.

Soutěž o náklady

Dvě nové studie směřují k myšlence, že k tomu dojde v roce 2030. Tyto studie jsou založeny na datech výrobců proteinů.

Průzkum realizovaný Good Food Institute předpokládá, že kultivované maso může soutěžit na trhu, co se nízkých nákladů týče a může snížit environmentální stopu v porovnání s běžnými produkty z masa během deseti let.

Hodnocení životního cyklu a technologicko-ekonomické hodnocení ukazují, že při výrobě masa v laboratoři v porovnávání s běžným chovem krav se vyprodukuje o 92 % méně emisí skleníkových plynů a o 93 % méně plynů znečišťující ovzduší a využije se o 95 % méně půdy. Pokud je využívána obnovitelná energie, potom je zapotřebí i o 78 % méně vody.

Zároveň Covid-19 přispěl ke zdražení živočišné výroby, a také podtrhl její roli pro vznik zoonotických pandemií.

Rok 2035: konec živočišných produktů?

Rethink X tvrdí, že nedosáhneme pouze cenové rovnosti, ale zároveň v roce 2035 budou buněčné alternativy a rostlinné alternativy desetkrát levnější než živočišné produkty. Navíc předpokládají, že průměrná rodina ušetří $1,200 za jídlo.

Navíc tyto bílkoviny nepocházející z utrpení zvířat budou vyzdvihovány: „Více výživných látek, zdravější, lépe chutnající s téměř nepředstavitelnými obměnami. Moderní potraviny budou vyšší kvality a zároveň budou stát o polovinu méně na výrobu, než ty z utrápených, zabitých zvířat.“

Zdá se, že výzkum od Good Food Institute naznačuje, že se ubíráme právě tímto směrem.

Z etického hlediska se potraviny rostlinného původu a rostlinné alternativy masa stanou normou. Lidé se nakonec začnou divit, jak mohli zabíjet tolik zvířat za tak šílenou cenu.

Před námi je ještě dlouhá cesta

Ještě nejsme u cíle. Ale jako zákazník zajistím nákupem rostlinných alternativ zvýšení poptávky, která působí na snížení ceny, což bude příznivé i pro běžné konzumenty masa.

Podle YouGov téměř jedna čtvrtina konzumentů masa nemá problém s rostlinnými alternativami masa. Když se sníží cena těchto výrobků, usnadní jim přístup k těmto potravinám. 

Společně jako občané můžeme vytvořit tlak na vládu a v neposlední řadě si vzít doporučení ze zprávy Behavioral Insights Teams.

Činy jako stimulovat inovace výrobků, uhlíkové daně, vzrůstající povědomí a vytváření reálné hodnoty potravin pěstovanými farmáři, pomůžou přetvářet naše paradigma spojené s levnými potravinami. Potom dosáhneme cenové rovnosti.

Pokračujte v nákupech rostlinných párků, burgerů a rostlinných alternativ kuřecího masa. Každým tímto činem řeknete společnostem, že by se na trhu měly vydat touto cestou.

Ať už se tak stane v roce 2023, nebo v roce 2030, cenová rovnost se stane skutečností. Potom produkty rostlinného původu zlevní. Až tedy dojde ke snížení cen a zároveň ke zlepšení životního prostředí, maso a masný průmysl nebude schopen tuto situaci ustát.

Jsme víc než jen konzumenti. Toto je jedna z možností a cest, jak tvořit budoucnost.

Autor: Dr. Alex Lockowood

Přeloženo z: https://plantbasednews.org/opinion/opinion-piece/vegan-meat-price-parity/

Překlad: Lenka Odehnalová

Korektura: Kristýna Vérostová

Líbí se vám aktivity Kolektivu pro zvířata? Zvažte naši podporu: https://www.darujme.cz/projekt/1201523

Share